Navigace

Obsah

Kultura a akce

Masopustní dobroty

MASOPUSTNÍ KOBLIHY A KROUŽKY

Potřebujeme:

• 500 g hladké mouky
• špetku soli
• 40 g droždí
• 150 g moučkového cukru
• 150 g másla
• 6 žloutků
• 3 lžíce rumu
• asi 0,25 l mléka
• tuhou marmeládu na plnění
• moučkový cukr s vanilkovým na posypání
• sádlo na smažení

Jak na to:

V míse zaděláme řidší těsto − při zpracovávání by se mělo lepit na stěny mísy, zasypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Během kynutí dvakrát propracujeme. Řidší těsto lépe kyne, koblížky jsou pak jak měchuřinky.

Výběr marmelády přizpůsobíme své chuti. Kdo má rád výraznější, ostřejší, sáhne po rybízové či ostružinové. Koblihy se ovšem dají plnit i mákem. Po vykynutí těsto nabíráme na lžíci, každý kousek rukou vyválíme a položíme na posypaný vál. Když všechno těsto takto zpracujeme, plníme jednotlivé kousky marmeládou nebo je necháme prázdné a před smažením uprostřed roztáhneme, aby vznikly kroužky. Ty se napíchané na tyčce snadno rozdávají maškarám v masopustním průvodu.

Smažíme v rozpáleném sádle z obou stran. Koblížky vyjmeme a necháme okapat od tuku, nejlépe na síťce nebo ubrousku, pocukrujeme z obou stran a necháme vychladnout.


 

BOŽÍ MILOSTI

Sladkým božím milostem se místně říkalo kraple, kraplíky či kleple. Byly též pokládány za lidovou obdobu hostií, církevního obřadních oplatek z pšeničné mouky a vody.

Potřebujeme:

• 300 g hladké mouky
• 30 g cukru
• 30 g másla
• 1 žloutek
• 1 lžíci rumu
• mléko
• tuk na smažení
• moučkový cukr s vanilkou na obalení

Jak na to:

Přísady smícháme na válu a zpracujeme v těsto, které je řidší než těsto na nudle. Těsto hněteme až do chvíle, kdy se na něm udělají puchýřky, poté je vyválíme na plát o síle asi 0,5 cm a z něho rádýlkem (zubatým kolečkem) vykrajujeme různé tvary jako kosočtverce, trojúhelníky a čtverečky. Ty usmažíme na rozpáleném tuku dozlatova a ještě horké obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.


 

ŠKVARKOVÉ PLACKY

Potřebujeme:

• 500 g mouky
• 300 g škvarků
• 1 vejce
• asi 2 dl mléka
• 13 g droždí
• sůl

Jak na to:

Nahrubo pokrájené škvarky, prosátou mouku (část ponecháme stranou na posypání), vejce, droždí rozmíchané ve vlažném mléce a sůl propracujeme v míse na vláčné těsto. Necháme v teple vykynout, vyválíme na plát silný 1 cm a tvořítkem (sklenicí) vykrajujeme placky. Rovnáme je na vymazaný plech, ozdobně propícháme vidličkou a ve vyhřáté troubě pečeme do červena.